Belangenbehartiging
Opkomen voor de belangen van ouderen is een van de belangrijkste doelen van Senioren Brabant-Zeeland en Contact50.
De leden van de Werkgroep Belangenbehartiging, allen vrijwilliger, richten zich in het bijzonder op rechten die door de Gemeente en de Rijksoverheid aan ouderen worden geboden en plichten die worden opgelegd. Kunt u geen wijs meer uit de wet- en regelgeving? Wilt u graag hulp bij het invullen van formulieren en het doen van aanvragen? Is uw administratie een chaos aan het worden? Gespecialiseerde vrijwilligers staan voor u klaar.
Senioren Brabant-Zeeland
Voor deze gevoelige onderwerpen is het van belang dat de vrijwilligers goede kennis hebben van wetgeving en mogelijkheden, maar zeker ook kundig zijn in het invullen van formulieren, het doen van aanvragen en uitzoeken en ordenen van documenten. Daarom verplichten zij zich om deel te nemen aan scholing, informatiebijeenkomsten en informatie-uitwisseling.
Onze seniorenvereniging kan gebruik maken van de diensten van Senioren Brabant-Zeeland. Deze organisatie volgt de politieke en maatschappelijke ontwikkelingen nauwlettend en komt in actie, wanneer de belangen van ouderen dreigen te worden geschaad. Ook kunnen onze vrijwilligers een beroep doen op een uitgebreide juridische ondersteuning vanuit Senioren Brabant-Zeeland. Daarnaast verzorgt die de noodzakelijke scholing en kennisbank; voor onze vrijwilligers een belangrijk, zelfs bijna onmisbaar instituut!
Het spreekt vanzelf dat de vrijwilligers in hun werk volledige privacy en geheimhouding uitvoeren.
Onze diensten
Thuisadministratie
De vrijwillige thuisadministrateur ordent samen met u de post van verzekeringen, pensioen en AOW, woningbouwvereniging, Gemeente en Belastingdienst en bergt deze documenten op in een speciaal ontwikkelde ordner.
Inkomstenbelasting, Zorg- en Huurtoeslag, Kindgebonden budget
De vrijwillige belastinginvuller helpt u bij het invullen van het formulier van de Aangifte Inkomstenbelasting, gaat na of u recht hebt op huurtoeslag, zorgtoeslag en/of kindgebonden budget en kan deze toeslagen voor u aanvragen of wijzigen. U moet wel aan enkele voorwaarden voldoen en deze dienst is niet gratis: aangifteformulier is € 12,00 per adres.
Vrijwillige ouderenadviseur
Een vrijwillige ouderenadviseur (VOA) is een getrainde vrijwilliger die mensen helpt om lokaal de weg te vinden bij een hulpvraag. Een ouderenadviseur kan u advies geven over de mogelijkheden om uw hulpvraag op te lossen. Hij of zij kent namelijk de weg en het aanbod in uw gemeente en kan u, als het nodig is, ook direct koppelen aan een cliëntondersteuner.
WMO-cliëntondersteuners
Cliëntondersteuners helpen mensen met een zorg- of hulpvraag de weg te vinden in het woud aan regelingen voor zorg en welzijn. Ze moeten daarbij onafhankelijk – vanuit het belang van de zorgvrager – kunnen denken en werken. Uitgangspunt is dat de cliëntondersteuner er is om samen met mensen helder te krijgen wat er nodig is aan zorg en ondersteuning en om te bekijken hoe dat het beste geregeld kan worden. De cliëntondersteuners van Contact50 werken volledig onbetaald, onafhankelijk en zijn gecertificeerd. Zij hebben een HBO-niveau en een opleiding cliëntondersteuning van Senioren Brabant-Zeeland gevolgd. Omdat het vrijwilligers zijn worden zij informele cliëntondersteuners genoemd. Via Senioren Brabant-Zeeland kunnen ze ook gebruik maken van de onafhankelijke juridische afdeling.
U kunt hierbij denken aan:
- Hulp bij het aanvragen van WMO middelen en/of zorg (algemene voorzieningen: deeltaxi etc.)
- Ondersteuning bij het keukentafelgesprek van de gemeente
- Hulp bij vervoer en/of reizen
- Hulp bij wonen en/of veilig wonen
- Zoeken naar passende activiteiten/ hulp bij activiteiten
- Hulp bij de aanvraag van voorzieningen bij u in de buurt
U kunt ook een beroep doen op de cliëntondersteuners die in dienst zijn bij de gemeente Tilburg, zij zijn echter niet geheel onafhankelijk. De minister stelt dat de onafhankelijkheid van de functie ten minste met zich meebrengt dat de cliëntondersteuner niet dezelfde functionaris mag zijn als degene die de beslissing neemt in een individueel geval. Hij vindt het verder van belang dat informele en formele cliëntondersteuners goed samenwerken en dat gemeenten mensen goed voorlichten over het bestaan van zowel formele als informele cliëntondersteuning.
WLZ team
Eind 2020 is Senioren Brabant-Zeeland gestart met de werkgroep WLZ team. De leden van deze werkgroep kunnen hulp bieden bij het maken van keuzes als een partner opgenomen wordt in een WLZ-instelling m.b.t. de keuze voor het wel of niet kiezen voor alleenstaanden AOW. Deze keuzes kunnen grote financiële gevolgen hebben. Het is daarom verstandig deze gevolgen te laten uitrekenen. Wacht dus met het maken van deze keuzes totdat u weet wat financieel verstandig is. Voor deze dienst wordt een kleine vergoeding gevraagd (€ 25,00) als bijdrage in de kosten.
Wilt u meer weten over bovengenoemde faciliteiten of wilt u gebruik maken van onze diensten, neem dan contact op met:
Contactpersoon:
Connie Slenders
06-44478190
belbeh@contact50udenhout.nl
Wij hebben de volgende vrijwilligers beschikbaar
Fien van den Aker | Belastinginvuller en Thuisadministrateur |
Stef Aldenhuijsen | Belastinginvuller en Thuisadministrateur |
Anita de Bont | Belastinginvuller en Cliëntondersteuner |
Antoon van den Brand | Belastinginvuller, Ouderenadviseur en Cliëntondersteuner |
Jeanny van Haaren | Belastinginvuller |
Mieke Mols-Hopstaken | Ouderenadviseur en Cliëntondersteuner |
Mia van Ingen | Ouderenadviseur en Cliëntondersteuner |
Henk Kuijpers | Belastinginvuller |
Jo Robben | Belastinginvuller en Thuisadministrateur |
Jeroen Kleiweg | Belastinginvuller |
Connie Slenders | Belastinginvuller, Ouderenadviseur, Cliëntondersteuner en lid van WLZ team |